top of page
Ivana Verner

Blog 2


Proč a jak se otužovat


Nejsem programově otužilec, ale mám od dětství touhu lézt do vody a to po celý rok.... dnes je otužovaní jakýmsi trendem... zcela jistě prospěšným, ovšem když se otužujeme s rozvahou a používáme při tom zdravý rozum.


Prvním principem je zařadit otužování do celkového mého způsobu života, nezužovat to jen na lezení do studené vody.

Například pobývat v místnosti, která není přetopená a tam kde spíme teplotu opravdu snížit třeba na 18 stupňů, dostatečně větrat i při mrazivém počasí.


V zimě bychom kvůli plicím , srdci a ledvinám neměli lézt do studené vody po ránu, ani se ráno sprchovat ledovou vodou. Ale provádět toto až v odpoledních hodinách.


Nikdy bych nezačínala s otužování v zimních měsících... ale nejpřirozenější je prostě to provádět po celý rok, nekončit s plaváním venku koncem léta, když voda i vzduch vychládají, ale chodit plavat dále, a dobu pobytu ve vodě přizpůsobovat tomu, jak se ochlazuje.... a v zimě, když mrzne se jen ponořovat.

Před ponořením do studené vody se nejprve trochu rozhýbat a prodýchat a teprve potom se postupně nořit do ledové vody. Po vylezení z vody se vysušit, ale ne se hned oblékat, dlaněmi poplácat postupně celé tělo, poskočit si, udělat pár jednoduchých pohybů, prodýchat se. Potom se obléci, popít horký čaj.


A nemusíme jen lézt do vody, můžeme si otužování zpestřit i chůzí naboso ve sněhu, popřípadě se ve sněhu vyválet, vzít sníh do rukou a celé tělo třít sněhem, pěkně prokrvíme pokožku a osvěžíme se. Kreativitě se meze nekladou. Vše vždy jen když jsme zcela zdraví.

A celé si to prostě užívat!




34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page