top of page

Jarní rovnodennost a úplněk 25.3.2024

Jaro se blíží … jarní rovnodennost nastane 20. 3. 2024 a hned pár dní na to nastane úplněk Měsíce, tentokrát ve Vahách.

Každé jaro je důležitým mezníkem nejen v přírodě, ale i v životech nás lidí.

Jaro je obdobím, kdy jsou velice silné Energie  pučení, rašení,  tvoření, energie  nových šancí a začátků. Tak to je v přirodě a tak to je i životech nás lidí.

Opravdu bychom měli mít na mysli, že to co zasadíme na jaře, a to nejen do záhonů, ale vše, co v období jara uděláme, pomyslíme, pocítíme, co vyřkneme,je zasazeným semínkem, které klíčí někde v neciditelné rovině a začne růst a vyjevovat se v průběhu léta a podzimu…. a to se potom často divíme, co že se to v našem životě děje, kde se to vzalo….. a kdybychom si zkusili vzpomenout ci jsme dělali, jak jsme mysleli, jak jsme pociťovali , co jsme říkali v jarním období… potom bychom si mohli dát vše do souvislostí  a bylo by nám jasno, proč se nám některé věci dějí….

Proto je tak důležitá  jarní očistam nejen těla, ale především mysli, emocí, celkového vnímání .

Jak na to?

Je to zcela jednoduché, ale musíme mít dost sebekázně, abychom si každý den udělali chvilku na to zklidnění a práci s vlastní myslí a emocemi.

Výborná je „metoda 21“. 

Na klidném místě se posadíme tak, abychom měli vzpřímenou páteř, volný hrudník, ruce poloříme na n a nohy, abychom uvolnili ramena. zahledíme se do prostoru, třeba na zeleninou kytku, na bílou stěnu, na plamínek svíčky a rozostříme zrak.

Potom začneme polohlasně počítat od jedné do dveceti jedné, hned potom zpět do jedné. Příklad: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 …. a zopakujeme to celé 3x. Potom vydatně vydechneme a máme hotovo.

Nejúčinější je to praktikovat jednou denně po 21 dní.  Můžeme ale pokračovat dále a může se to stát účinnou součstí naší mentální hygieny.

Metodou 21 zastavíme toky myšlenek, mysl se zklidní a vyčistí od zbytečných nánosů, které nás zatěžují, aniž bychom si to uvědomovali.

Pokud v jarním období zkusíme alespoň jednou týdně vynechat maso a uzeniny, zvýšíme podíl zeleniny a luštěnin v naší stravě, zcela jistě nám to prospěje.

Venku si můžeme utrhnout pár lístků pampelišky, oprat je a jen tak sníst, nebo přidat do salátu. Tím posílíme játra.

Játra také posílíme tím, že si začneme uvědomovat, že jsme možná často zbytečně kriričtí, zlostní, hněviví… vůči druhým i sobě… a začneme to zkousšet měnit, protože přehnaná kritičnsot, zloba a hněv nás oslabují nejen v pocitech, ale také na těle.

Každý den poděkovat za obyčejné věci a prožitky je cestou k příjemnějšímu a zdravějšímu životu.




38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page