top of page

Relaxace a automatická kresba

Žijeme v době spěchu, stresu, přemíry informací, tlaku na výkon.... pravidelně praktikovat urřitou psychickou a emocionální hygienu bychom měli všichni.

Pokud si udržujeme psychickou a emocionální stabilitu, má to příznivý vliv i na naše fyzické zdraví.

Jako malým dětem nám strčili do ruky kartáček na zuby a naučili nás čistit si je několikrát denně. Celý život si většina lidí čistí pravidelně zuby a vůbec neřeší, zda je to baví nebo zda na to mají čas. Prostě jsme to přijali jako přirozenou součást běžných činností.

Psychohygienu nás nenaučili... asi proto, že naši rodiče ani učitelé ji sami nepraktikovali a nepraktikují.

To je ovšem veliká chyba, protože dítě si tyto techniky rychle osvojí, a bere to jako hru...

v dospělosti je náročnější se donutit tyto techniky pravidelně praktikovat, byť to není nic složitého a nestojí to mnoho času.

Když jsem byla v Číně a v Tibetu, na každém kroku jsem se setkávala s lidmi provádějícími některé relaxační techniky nebo cvičení. Děti, dospělí i střaříci třeba v parcích jemně cvičili, relaxovali a někteří meditovali. V Šnaghaji jsem zažila, že zaměstnanci velkého úřadu během dopoledne v několika vlnách vyšli na nádvoří a společně prováděli dechová a relaxační cvičení.

Jednou z technik, které nám pomáhají uvolnit se od přebytečného napětí nejen v mysli, ale i v těle je automatická kresba.

Nejde o výtvarnou techniku, ale opravdu o účinný prostředek ke zklidnění a uvolnění.

Automatickou kresbu se nemusí nikdo učit, ani to nejde naučit, protože stačí ji použít.

Používám ji mnoho let a je to zábavné a účinné, seznamuji s touto technikou i další zájemce a vždy se setkávám s příznivými ohlasy.

Proto pozvu zájemce do bistra, kde si automatickou kresbu vyzkoušíme a konkrétně si vysvětlíme jak ji použít k odstranění stresu a napětí a jak ji použít ke zklidnění mysli a vyrovnání emocí.

První setkání s automatickou kresbou bude 13. února 2024 od 17 hodin.

Malá ukázka: toto je obrázek, který jsem nakreslila pro dobré vykročení do roku 2024....



32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page