top of page

..trošku o jídle a o jeho kvalitě...


Jídlo je nedílnou součástí našeho života….

My dnes žijeme v oblasti, kde je potravin nejen dostatek, ale dokonce nadbytek, celoročně si můžeme koupit i to, co zrovna u nás neroste a nedozraje, kvantitativně je to opravdu velká hojnost.


Jak je to ale s kvalitou potravin, které používáme na přípravu jídla?

Tam už je to jiné. Vypěstovat tak obrovské množství surovin, odchovat tak obrovské množství zvířat na maso nelze bez používání chemie a bez plundrování přírody. Nemluv+ě o tom, že některé atraktivní plodiny pochází

z částí světa, kde se příroda kvůli tomu ničí, kdy se používá otrocká a dětská práce, kde kvantita je modlou a kvalita zbytečností. Navíc se sklízí nezralé plody, ty se potom přepravují na velké vzdálenosti a k nám se potom dostává vlastně odpad…. ono to tak není na první pohled vidět, a protože neznáme skutečnou chuť čerstvých  kvalitních plodů, můžeme mít pocit, že nám to chutná a dokonce prospívá. To je ale chiméra.


Vypěstovat ovoce a zeleninu přirozeně, tak aby byla skutečně kvalitní, obsahovala to, co obsahovat má a navíc tím nevyčerpávat a neničit půdu je obtížné, namáhavé, ekonomicky téměř nemožné.

Ale i u nás jsou ještě lidé, kteří to dokáží, pro které je to je to smyslem života a posláním.

Může někdo podotknout, že zaplatit, takto po všech stránkách kvalitní ovoce a zeleninu musí být nemožné….. Není to nemožné, pokud budeme trochu přemýšlet kolik toho opravdu potřebujeme, pokud se naučíme téměř vše beze zbytků zpracovat . Potom kvalita vyhraje nad kvantitou a budeme jíst opravdu “živou potravu”


Stejně tak to je i masem, maso nemusí být zastoupeno v našem jídelníčku každý den, nepotřebujeme ho sníst kila za týden. A kvalitní přirozeně vyprodukované maso si můžeme dopřát. A tady zase platí, lepší je kvalita než kvantita.


V ekonomicky vyspělých zemích stále přibývá lidí trpících anorexii a bulimií, obchod s dietními programy a přípravky na hubnutí narůstá do mega rozměrů.

V těch částech světa, které jsou ekonomicky slabé tyto problémy neznají, tam jsou šťastni, když se vůbec nasytí.


Životní způsob většiny lidí ve “vyspělých zemích” je velice rozporuplný. V zaměstnání většina lidí sedí, pohybu je minimum. Potom se snaží toto vyrovnat nějakou pohybovou aktivitou, ale často to nedělají správně a tak tělu opět neprospějí.  Chybí nám přirozený pohyb bez extrémů…přemísťujeme se většinou auty, chůze je minimum. Přitom správná chůze je velice přirozený a prospěšný pohyb při kterém se zapojí celé tělo.

Ti kdo vykonávají fyzickou práci, jejich práce je z hlediska pohybového většinou jednostranná, přetěžují některé části těla a jiné naopak nepoužívají. A málokdo ve volném čase cvičí tak, aby tyto nevyrovnanosti kompenzoval.

Podle mého názoru je dobré držet se starého dobrého: úsloví všeho s mírou, upřednostňovat kvalitu .

Určitě není od věci zkusit dávat si pravidelně půst, nejlepší je jednou týdně , nebo alespoň jednou měsíčně, buď půst od masa, nebo celodenní půst zcela bez jídla... nejlépe v sobotu .









29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page